Optimiziranje zdravlja probavnog sustava
(I zašto većina Probiotika ne radi)
Mnoge od zdravstvenih tegoba koje muče osobe sa oštećenim  organizmom, slabim imunitetom , lošim probavnim smetnjama i prehrambenim nedostacima – povezane su i sa  temeljnim čimbenikom: Lošim zdravljem probavnog sustava.
Jedan od najčešćih uzroka poremećaja probavnog zdravlja je –sa starenjem dolazi do pada probavnih enzima potrebnih za izdvajanje bitnih hranjivih tvari iz hrane koju jedemo. Bez ovih ključnih enzima hrana prolazi kroz gastrointestinalni trakt ne dobivajući potrebne prehrambene sastojke. Rezultat  je loš nutritivni status, što može doprinijeti brojnim procesima za oboljenja.

Probavno zdravlje može rezultirati neravnotežom između korisnih i patogenih bakterija u probavnom sustavu, koje mogu doprinijeti simptomima plina i nadutosti, te slabom iskoristivošću hranjivih  tvari.
Srećom, napredne enzimski dodaci, sa posebno dodanim probioticima, mogu pomoći vratiti ravnotežu probavnog sustava, što omogućuje optimalno iskorištavanje plemenitih hranjivih tvari. Prednosti zdravog probavnog sustava uključuju probavnu udobnost, poboljšano imuno-zdravlje, i  smanjenje upala.                 
Veza- starenja i probave
Iako  konzumirate najzdravije,  hranu sa bogatstvom hranjivih tvari u  prehrani koja se danas nudi i što je više  moguće, mogli biste i dalje završiti kronično bolesni radi  bolesti povezanih sa pothranjenošću. Kako je to moguće?
To bi se moglo dogoditi ako vaš probavni sustav funkcionira manje od optimalnog, sve češća  pojava kako mi ljudi starimo.
Među najčešćim probavnim nedostacima u starosti je smanjenje probavnih enzima, uključujući pepsin (proizveden od strane stanica u sluznici želuca), uz proteaze, amilaze, lipaze, i koje luči gušterača, kao odgovor na uzimanje hrane.
Zdrav, mladenački gastrointestinalni (GI) sustav koristi ove enzime da razgrade progutanu hranu u peptide, proteine, masne kiseline i druge vitalne hranjive tvari koje tijelo lako može obraditi i distribuirati. Osim toga, “prijateljske” bakterije, koje nastanjuju donji gastrointestinalni trakt (ispod trbuha), neophodne za zdravu funkciju crijeva, kao i proizvodnju vitamina i apsorpciju. Sa starenjem, međutim, ti probiotski mikroorganizmi (korisne bakterije koje pomažu spriječiti bolesti) mogu biti umanjene od strane oportunih patogena “buba” koje nemaju funkciju probave i mogu osloboditi opasni endo-toksin u cirkulaciju.
Kao što zdravi enzimi i probiotski mikroorganizmi padaju sa godinama, neke namirnice ne mogu se u potpunosti probaviti, što dovodi do simptoma kao što su plin, nadutost, upalna stanja, pa čak i različiti oblici nedostatka vitamina i pothranjenost. Ovi događaji mogu doprinijeti začaranom krugu neuspjeha , padu imuniteta i eskalaciju  bolesti, osobito u starijih osoba.
Srećom, napredni enzimski dodaci, njihove  formulacije su dostupne ,  koje mogu nadoknaditi uobičajene nedostatke povezane sa starošću. Osim probavnih enzima, dodaci koji sadrže sojeve probiotskih bakterija, posebno Bacillus  coagulans, nađeno je da su značajno bolja od uobičajenih običnih probiotika (poput onih u jogurtu i drugim tradicionalnim probioticima). Dok je samo mali postotak bakterija u vodećim jogurtima  na bazi probiotika su u stanju  preživjeti oštre, kisele želučane sokove, većina B. coagulans preživljava kolonizirajući se u  crijevu. To je tek početak prednosti ovog  jedinstvenog  mikroorganizma. Kada se uzimaju uz obroke, te formulacije u dodacima poboljšavaju  zdravlje probave, čime bi se spriječile želučane tegobe i pothranjenost, te štiti od bolesti vezanih za lošu probavu.
Probava je vrlo složen i dobro koordiniran proces. Tijelo razgrađuje progutanu  hranu i mehanički i kemijski, tako da hrana  pohranjuje energiju i da  hranjive tvari mogu biti iskorištene, apsorbirane u krvotok, te podijeljene svakoj stanici u tijelu za bezbroj procesa koji su uključeni u čuvanju nas na životu.
Žvakanje potiče probavni proces mehaničkim usitnjavanjem hrane u male, sitne komade koji olakšavaju gutanje i daljnju probavu. Istovremeno, žlijezde u ustima luče slinu, koja vlaži hranu (da je lakše progutati) i dodaje enzime amilaze, koji počinju razgradnju ugljikohidrata i lipazu, koji počinju razbijanju dolje masti. 
Nakon gutanja, hrana putuje niz jednjak i u želudac, gdje se otapa  u smjesi sa moćnom želučanom kiselinom i pepsinima, koji degradiraju proteine ​​u peptide. Nastalu kašu, poznatu  kao “himus” napušta  želudac i ude u duodenum, stimulira  lučenje hormona, sekreciju, što opet, signalizira gušterači da izluči tripsin,  kimotripsin i pankreatin, mješavinu nekoliko enzima, uključujući proteaze,  amilaze,  lipaze i (vidi tablicu 1 iznad.), koji igraju važnu ulogu u vađenju hranjivih tvari  za dodatno razbijanje  proteina, ugljikohidrata i masti. Želudac također izlučuje spoj “pravi faktor”, koji putuje kroz tanko crijevo i konačno omogućava apsorpciju vitamina B12.
Žuč, proizvodi jetra i pohranjena u žuči, objavljuje  odgovor na prisutnost masti u uzetoj hrani. Pomažući emulziju ove masti, žuč ih čini više osjetljivim  na enzimski  slom, olakšava apsorpciju vitamina topivih u mastima, uključujući i vitamine A, D, E i K.
Prevladavanje deficita probavnih enzima
Vitalne  probavne enzime, mnogi stariji ljudi nemaju adekvatne količine da bi sažvakali i  gutali hranu
učinkovito. Kao što je već spomenuto, u iznosu enzima koje proizvode želudac, gušterača i tanko crijevo su u opadanju, sve više,dok starimo.
S obzirom na potencijalno razorne posljedice nedostatne prehrane u starijih osoba, optimiziranje zdravlja probavnog sustava  je bitno. Da bi se postigao ovaj cilj, mnogi zdravstveni stručnjaci najčešće preporučuju dodatke prehrani sa probavnim enzimima u dodacima  koji bi namirivali  deficitarne prirodne enzime. Visoka kvaliteta enzimskih dodataka koji se  uzimaju  oralno, uz obroke su pronađeni kao  vrlo učinkovitim  u optimizaciji probave.Drugi izvor prirodnih probavnih enzima su sirovo voće i povrće, ali većina ljudi ne konzumira dovoljne količine ovih važnih namirnica ili inaktivira enzime  kroz kuhanje i obradu hrane. Nastali deficiti vitamina, minerala i elemenata u tragovima mogu negativno utjecati na funkcioniranje  imunološkog  sustav i sveukupno zdravlje. Jedna nedavna francuska studija, na primjer, otkriva visoku učestalost vitamina, minerala i nedostataka omega-3 masnih kiselina u ljudi u dobi od 70 i iznad.  Osobito čest, u ovoj populaciji , je nedostatak vitamina B12, hrane  koja je bitna za normalan mozak i funkcija centralnog živčanog sustava, kao i za formiranje krvi, među ostalim aktivnostima tijela.
  • Sa starošću, probavni sustav postaje manje učinkovit, dijelom i zbog pada probavnih enzima i korisnih probiotskikih mikroorganizama. Kao rezultat toga, hrana je nepotpuno probavljena, što dovodi do simptoma kao što su plinovi , nadutost, upalna stanja, nedostatak vitamina i pothranjenost.
  • Pad enzimima sa starošću, koje proizvode želudac, gušterača i crijeva mogu dovesti do deficita u vitaminima, mineralima i elementima koji mogu negativno utjecati nafunkcioniranje  imuno- sustava  i cjelokupno zdravlje.
  • Uzimajući visokokvalitetne enzimske dodatke, uz obroke, utvrđeno je da se vrlo učinkovito otklanjaju ti deficiti i optimizira prehrana.
  • Prirodno se pojavljuju bakterije u probavnom sustavu, kao što su Lactobacillus i bitidobakterija, poboljšvaju crijevnu funkciju i otpornost;učestvuju u  suzbijanju patogenih bakterija, kvasaca, plijesni i virusa; i moduliraju i stimuliraju aktivnost  imunološkog sustava.
  • Naše zdravlje ovisi u velikoj mjeri o održavanju ravnoteže korisnih “prijateljskih” mikroorganizama u crijevima, jer one poboljšavaju zdravlje probavnog sustava, ojačava imunološkog sustava, i vraćaju zdravlje bakterijske ravnoteže i čak i kod  slijedeće upotrebe antibiotika.
  • Spore za proizvodnju Bacillus coagulansje jedinstveni probiotik za koji je utvrđeno da je superiorniji od drugih probiotika u smislu preživljavanja u probavnom traktu, kolonizaciji crijeva i proizvodnju mliječne kiseline.
Izvještaji istraživanja pokazuju da Bacillus coagulans drži obećanje koje daje za  jačanje imuniteta i u otklanjanju uvjeta – kao što su hiperlipidemija, sindrom iritabilnog crijeva, Crohnova bolest, osteoartritis, i reumatoidni artritis.
U jednom dvostrukom slijepom  istraživanju, na primjeru , 18 zdravih ispitanika je je koristilo enzimske dodataka  ili placebo kapsule nakon uzimanja visokokalorijskih , masnih obroka. Simptomi su zabilježeni u sljedećih 15 do 17 sati. Istraživači su otkrili da konzumiranje enzimskih dodataka za poticanje gušterače su  znatno smanjili nadutost, plin, i punoću te predložio da ti enzimi također, mogu biti korisni  kod ljudi sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS).
Druga istraživanja su pokazala da enzimski dodaci mogu imati imunomodulacijsko djelovanje i mogu biti korisni u prevenciji ili liječenju autoimunih bolesti, kao što su reumatoidni artritis, lupus erythematosus i glomerulonefritis (oblik bolesti bubrega). Enzimi se mogu koristiti  kao pomoć za  smanjenje upala i pomoć u reguliranju  imuniteta.
Prednosti Probiotika
Osim raznih probavnih enzima, želučane kiseline, žuči, i bezbroj drugih agenasa, zdrav probavni sustav ovisi o prisutnosti milijardi bakterija, poznatih u cjelini kao GI flore, koje žive i rade prvenstveno u crijevima. Neki od mikroorganizama su prijateljski, a drugi su potencijalno štetni. Ključne prijateljske bakterije uključuju one iz rodova Lactobacillus i bifidobakterija . Među njihovim različitim funkcijama, probiotici poboljšavaju obrambene funkcije  u crijevima; štite od – i suzbijaju rast  patogenih bakterija (uključujući salmonele), gljivice, plijesni i viruse; i moduliraju i stimuliraju aktivnost  imunološkog sustava.
Naše zdravlje ovisi o održavanju ravnoteže u korist prijateljskih organizama, također poznatih kao probiotici. Starenje, izlaganje antibioticima  i drugim lijekovima, loša prehrana, stres, putovanja, i drugih čimbenika može poremetiti normalnu zdravu ravnotežu, smanjuje razinu-i utjecaj-korisnih bakterija. Sazrijevanjem žene su posebno osjetljive na ove vrste problema GI, pogotovo ako su koristile oralne kontracepcijske pilule.
Odavno je poznato da je potrošnja živih probiotičkih organizama, bilo u hrani, kao što su jogurt, ili probiotičkim dodacima prehrani, mogu pomoći vratiti normalnu GI ravnotežu. Takvi probiotički dodaci služe za smanjenje rizika od bolesti u tri glavna mehanizma:
  • Poboljšanje zdravlje probavnog sustava;
  • Jačanje imunološkog sustava;
  • Vraćanje zdrave bakterije ravnoteže i očuvanje kod upotrebe antibiotika.
Mnoge studije o  probiotivima su  pokazale svoju učinkovitost u prevenciji i saniranju  zajedničkig  GI poremećaja, kao što su na antibiotike povezana dijareja, želučani čirevi, sindrom iritabilnog crijeva ,upalne bolesti crijeva kao što je ulcerativni kolitis,  i raka debelog crijeva.
Studije i istraživanja pokazuju razne obećavajuće uloge koje ima  Bacillus coagulans u podupiranju ljudskog zdravlja.
  • Sindrom iritabilnog kolona.U osam tjedana sprovođenja, ispitanici sa  sindromom  iritabilnog crijeva (IBS), uzimajući probiotički  preparat koji sadrži Bacillus coagulans imali su  značajan napredak u trbuhu i protiv nadutosti, a pacijenti koji uzimaju placebo nisu doživjeli značajan napredak.
  • Crohnova bolest.Ispitanici sa Crohnova bolešću, probiotički preparat koji sadrži Bacillus coagulans imali su  veći pad. Indeks ukupne  kod Crohnove bolest i (CDAI, ljestvica  ocjenjivanja djelatnosti kod  bolest) i veći pad broja tekućih  stolica na 30 i 60 dana, u usporedbi sa pojedincmai koji su uzimali placebo. Impresivno, četiri od pet ispitanika iz probiotičke grupe su bili u stanju prestati uzimati lijekove protiv proljeva , u usporedbi sa samo jedan od šest pacijenata u placebo skupini.
  • Imunitet i gripe.30-dnevna kliničko ispitivanje u zdravih odraslih osoba pokazalo je da dodatak sa Bacillus coagulansom  daje značajno povećanje imunološkog odgovora na oba adenovirusa i virusa influence A, u usporedbi s početnim vrijednostima.
  • Dvije od 60 , artritis ispitivanja, jedan za osteoartritis i jedan za reumatoidni artritis, pokazali smanjene upale (mjereno sniženim C-reaktivnog proteina), manje boli, manje ukočenosti, i poboljšanu mobilnost  onih koji su koristili  probiotike sa Bacillus coagulans u odnosu na placebo ispitanika.
Sve ove studije su poslane i čekaju prihvaćanje za objavljivanje.
Zašto većina Probiotika ne rade
Dok su probiotici bitni za optimalno zdravlje, pokazivanje prednosti u odnosu na većinu  uobičajeno dostupnih proizvoda,mogu predstavljati tehnički izazov. Razlog tome je što su mnogi od živih organizama u tim proizvodima, koje bi trebali sadržavati čak ne prežive visoku temperaturu i pritisak koji je zajednički za proizvodni proces. Prečesto, preostale žive stanice umiru brzo, dok su izložene na polici; ili ne mogu preživjeti izlaganje želučanoj kiselini ili žuči u probavnom sustavu, tako da oni ne mogu ići na koloniziranje u  debelo crijevo.
Napredni probiotički pripravak koji sadrži sojeve bakterije Bacillus coagulans nudi obećanje u otklanjanje teškoća i maksimiziranje prednosti unosom probiotika  Ovi mikroorganizmi su svaki okruženi prirodnim zaštitni štitom, koji im pomaže preživjeti vrućinu i pritisak proizvodnje i kiseline i žuč za vrijeme probave, tako da oni imaju daleko veće šanse da stignu  živi i zdravi u crijevima, gdje idu na posao .To daje Bacillus coagulans  značajnu terapijsku prednost pred konvencionalnim probioticima. Bacillus coagulans je jedinstven u usporedbi s tradicionalnim probioticima zbog  tri važna razloga: preživljavanja, kolonizaciju i proizvodnju mliječne kiseline.
Preživljavanje. Probiotičke bakterije koje su mrtve kad stignu u GI traktu su beskorisne, bez obzira na njihovu količinu. Ne samo da Bacillus coagulans prežive izloženost kiselinama i žuč ga primi u GI traktu, to čini i  u ogromnim brojevima.
Kolonizacija. Čak i ako konvencionalnie probiotičke bakterije uspijevaju stići žive, a zatim preživjeti želučanu kiselost, većina ne ide na koloniziranje (tj, množenje i štiteći, oblagati prebivalište). S druge strane, Bacillus coagulans je plodan kolonizator. Odmah po dolasku, Bacillus coagulans stanice počinju množenjem i naseljavanjem  probavnog sustava.
Proizvodnja mliječne kiseline. Lactobacillus i Bifido bakterija imaju korisnu ulogu  u njihovoj sposobnost ida stvaraju mliječnu kiselinu. Podaci iz epidemioloških i eksperimentalnih studija ukazuju da uzimanje tih bakterija može spriječiti kronična stanja, kao što su kardiovaskularne bolesti i rak. U usporedbi s tim uobičajenim probioticima, znanstvenici vjeruju da Bacillus coagulans, koji proizvodi željeni oblik mliječne kiseline (tehnički nazvan L + optički izomer), može biti još učinkovitiji u pružanju podrške probavi i imuno- sustavu.
Formacije spora: Zašto Bacillus coagulans je toliko mnogo učinkovitiji
Jedan važan razlog za superiornost  Bacillus coagulans je njegova sposobnost da proizvodi spore. Bakterijske Spore koje tvore nešto poput običnih sjemenki biljaka. Kada se ostavi na miru, sjemenke su uspavane-nisu žive,  ni mrtve!? Umjesto toga, ostaju u svom štit u stanju “pripravnosti”. Međutim, čim se susreću okružene temperaturom i vlažnim sadržajem, počnu klijati, ili rasti.Oblikovane Bakterije Spore, kao što su Bacillus coagulans, rade na vrlo sličan način. U želucu, spore su aktivirane  niskom pH, mehaničkim uzburkivanjem i vlagom. Oni apsorbiraju vodu i počinju  bubriti, što povećava bakterije metabolizma. Kad bakterija dolazi do duodenuma i uđe u tanko crijevo, izdanci počinjui stršiti izvan sporinog sloja i stanice počinju  klijati i pretvarati u stanice sposobne za život. Proliferacija počinje tek u tankom crijevu, gdje se bakterije brzo umnažaju, sticaju pokretljivost  putem rastućih bičeva, i počinjui koloniziranje i idu na posao -proizvodnju mliječne kiseline koja obeshrabruje rast štetnih patogena-a pomaže probaviti hranu. Klijanje obično počinje oko četiri sata nakon gutanja.
Tipično formiranje bakterijske spore je  neštošto žele izbjeći pod svaku cijenu. Na primjer, Clostridium botulinum (organizam koji uzrokuje botulizam) može izazvati trovanje i smrt. No, umjesto da šteti zdravlju, odabire pospješenje  zdravlja bakterijskih  spora koje formiraju kao Bacillus coagulans i mogu iskoristiti svoju visoke izdržljivosti – brzo cijepljenje GI trakt sa zdravim biljkama.
U objavljenom kliničkom ispitivanju, hiperlipidemije odrasli koji koriste dodatke  sa Bacillus coagulans  tri mjeseca.  Doživjeli su smanjenje ukupnog kolesterola i lipoproteina niske gustoće (LDL), zajedno s povećanjem korisnog lipoproteina  visoke gustoće (HDL). Ovo obećavajuće otkriće sugerira da Bacillus coagulans također može pomoći u promicanju profila zdravih lipida .
Nedavno, Bacillus coagulans je preporučen od: Mehmet Oz, MD, i Michael Roizen, MD, u svojoj VI knjizi: Upute za uporabu, obnovljeno i prošireno izdanje. Dr. Oz i Roizen prikazali važnost korisnih bakterija u crijevima za održavanje probavnog i imunološkog zdravlja. Njihov probiotički  izbor: dnevna doza od 2 milijuna stanica Bacillus coagulans (količina nalazi u tipičnoj kapsuli).
Sidebar iznad (Research Update: Ljudska Studija podržavaju upotrebu Bacillus coagulans) otkriva niz kliničkih studija koje pokazuju značajnu kliničku korist u odgovoru na Bacillus coagulans nosa.
 Doktor Lane Lenard, PhD  / pisac teksta /
Želim vam Sva Dobra!
/ Da "probijemo led" preneseno sa starog Bloga!Pokrećemo nešto N O V O/